top of page

SARA GRAHELJ

edukantka geštalt izkustvene družinske terapije in magistrica znanosti o živalih

Mala punčka, ki je v otroštvu in začetku življenja doživela boleče dogodke in se v mladostniških letih počutila izgubljeno, je pri treh letih našla tolažbo pri živalih. Konji so postali njeni učitelji. Izkustveno, brez besed so ji posredovali dragocene lekcije in vpoglede. Učili so jo o življenju. O navezovanju stika, o prizemljenosti in utelešenosti, o negovanju, pripadnosti, odnosih, o varnosti, postavljanju meja, osebnem prostoru, sprejemanju odgovornosti, samoregulaciji, razumevanje projekcij, introspekciji ter umetnosti živeti umirjeno in z zavedanjem. Moja pot do živali – konj – vsekakor sovpada z lastno občutljivostjo, ki me je v ranem otroštvu peljala stran od ljudi, pravi Sara.

 

Pot jo je nato vodila v študij Znanosti o živalih, kjer je tudi magistrirala. Izkušnje o počutju živali je pridobila še z delom na Švedskem, kjer je ob mentorici diplomirala s temo Pozitivnih čustev pri psih. V magistrski nalogi se je osredotočila na to, s čim lahko skrbniki konj vplivajo na dobro počutje teh čudovitih živali. Izkušnja dela v MKZ Rakitna z otroki in mladostniki ter enoletni študij na univerzi Sigmunda Freuda o Psihoterapiji otrok in mladostnikov pa ji je le potrdila naj sledi svoji viziji. Tako se je v letu 2020 začel snovati projekt EQUINESS.

Ko je odraščala, so konji igrali ključno vlogo pri njeni ponovni vključitvi v družbo, saj so jo naučili bistva poguma in neizogibnosti bolečine kot dela življenjske poti. 
Pot samoodkrivanja jo je pripeljala do raziskovanja različnih modalitet, kot so različni sveti obredi, obredi z rastlinami, holotropno dihanje, obred iskanja vizij ‘vision quest’ in druge duhovne prakse. Potopljena v globoko duhovno kraljestvo je svoje izkušnje prizemljila s študijem Gestalt izkustvene družinske psihoterapije. S tem je pridobila tudi dovoljenje za delo s klienti.

Zdaj ona in konji delajo skupaj. Ustvarjajo podporno in varno okolje za zdravljenje in osebni razvoj, pri čemer odpirajo svoj prostor za tiste, ki iščejo stik s sabo in življenjem. Njeni vodniki konji so tako postali vodniki za marsikoga, ki hodi po poti raziskovanja življenja.

 

V zavodu želim ponuditi to kar bi sama rabila v otroštvu, mladostništvu ter v življenju nasploh.

Sara and her best friends
bottom of page